Anul 2020 nu a fost unul tocmai fericit. Pe lângă toate incidentele oribile care s-au întâmplat în acesta an, lucrul care definește anul 2020 a fost apariția virusului SARS-CoV-2. Acest virus a început a se răspândi în China, la sfârșitul anului 2019 de unde s-a răspândit mai apoi în toată lumea pe parcursul anului 2020. Simptomele raportate au inclus febra în 90% din cazuri, oboseală, o tuse uscată și tulburări respiratorii. Radiografiile toracice au evidenţiat semne în ambii plămâni.
CONTEXTUL ACTUAL
Odată cu venirea noului an, 2021, umanitatea începe a spera și a crede în revenirea la normal deoarece un vaccin împotriva acestui virus a fost găsit ,el începând a fi administrat, pentru început, personalului medical începând cu dată de 4 ianuarie 2021. Acest vaccin poate reprezenta revenirea la normalul pe care îl știam uneori, un normal în care nu trebuie să ne ferim de nimic și în care ne putem bucura de fiecare moment în parte.
“Mi-a fost greu la început deoarece îmi vaccinam proprii colegi, dar știam că trebuie să mă adaptez pentru a ajuta”
Am reușit să discut cu o asistentă medicală de la o instituție medicală din Cluj. Aceasta dorind însă să rămână anonimă. Ea s-a angajat în echipa de vaccinare pentru vaccinul anti-covid, vaccinare care a început pe dată de 4 ianuarie 2021, cu toate cadrele medicale din județ.
Am stat de vorbă cu dânsa despre cum a decurs prima sa zi de vaccinare. „M-am trezit la ora 5 dimineața, mi-am băut cafeaua și am plecat la lucru, neștiind ce mă așteaptă.”, a declarat aceasta. La ora 6:30 ea era la lucru așteptând ca vaccinul să sosească. „Vaccinul a sosit pe la ora 7 ”. În prima zi, ea și colegele ei au reușit să vaccineze un număr impresionant de 100 de persoane în nu mai puțin de 6 ore de lucru, neîntâmpinând reacții adverse sau alte complicații.
“Continuăm prima tură de vaccinare până pe data de 15.01.2021.” a declarat aceasta. Totodată când i-am cerut opinia despre vaccin aceasta a spus că „Eu sunt de părere că vaccinul va fi un succes și totodată un lucru absolut necesar pentru a putea trece de această perioadă ciudată și pentru a încerca, în timp, o revenire la normalul pe care îl știam. Atunci când te vaccinezi primești un fel de diplomă care atestă faptul că ai fost vaccinat anti-covid, iar eu cred că această diplomă va fi un lucru obligatoriu pe viitor.”
CE CRED OAMENII DESPRE VACCINARE?
Agenția Națională de Presă, Agepres a efectuat un sondaj pentru a vedea ce părere au românii despre vaccinare împotriva COVID-19. În acest studiu au participat 1000 de români astfel că dintre aceștia, 38.6% au precizat că ar refuză o astfel de vaccinare, 30% au declarat că ar aștepta o perioada de timp pentru a vedea dacă persoanele din instituțiile medicale, vaccinate, vor întâmpină sau nu probleme cauzate de vaccin, 21.8% au fost de acord cu vaccinarea, iar 8% au spus că ar fi de acord doar dacă li se va oferi mai multă informație legată de acest vaccin.
Se poate observă faptul că opiniile sunt împărțite deoarece acest virus în sine cauzează un sentiment de necunoscut, de neștiință astfel că unii sunt sceptici atunci când vine vorba de administrare unui vaccin nou conceput pentru a combate acest virus care a pus stăpânire pe lume în ultimul an. Pe lângă acest sentiment de necunoștiință, oamenii sunt foarte ușor de influențat și de grămada de teorii ale conspirației care există pe internet. Teorii care se referă la faptul că unii oameni vor să ajungă să ne manipuleze prin acest vaccin, teorii care se referă la nesiguranța vaccinului și la faptul că acesta ar putea conține mercur, fiind toxic pentru organism. Aceste teorii sunt credibile pentru majoritatea oamenilor, influențându-i și formându-le o opinie proastă legată de acest vaccin.
EVOLUȚIA COVID-19
Pandemia de coronavirus a început pe 12 decembrie 2019, în Wuhan, China unde a apărut un grup de persoane cu pneumonie fără a avea o cauză clară astfel că vaccinurile și tratamentele prezente la acel timp nu erau eficiente. Virusul se transmite de la persoană la persoană, rata infecției explodând odată cu luna ianuarie a anului 2020. Pe 20 ianuarie 2020, premierul chinez Li Keqiang a cerut eforturi decisive și eficiente pentru a putea preveni și poate chiar stopa o astfel de pandemie. Începând cu 24 ianuarie 2020, au avut loc 26 decese, toate în China şi există dovezi cum că acest virus se transmite de la om la om. Testele ample au evidenţiat peste 2120 de cazuri confirmate, dintre care unii sunt angajaţi în asistenţă medicală. De asemenea, au fost semnalate cazuri confirmate în Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Macau, Hong Kong şi Statele Unite. La 23 ianuarie 2020, centrul Wuhan a fost plasat în carantină. Pe data de 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că focarul de coronavirus a devenit o pandemie, virusul răspândindu-se la nivel global. Efectele la nivel mondial ale acestei pandemii includ instabilitatea socială şi economică, rasismul împotriva oamenilor de origine chineză sau mai în general asiatică, şi nu în ultimul rând, răspândirea în mediul online a dezinformării şi ale unor teorii ale conspiraţiei.
EVOLUȚIA COVID-19 ÎN ROMÂNIA
Primele cazuri de coronavirus din România şi Republica Moldova au fost confirmate pe 26 februarie, respective 7 martie 2020. Persoanele venite din afară care nu au fost izolate la domiciliu sau care au mințit că nu au fost într-o zonă afectată de infecția COVID-19 au reprezentat principala sursă a răspândirii virusului pe teritoriul României. Așadar, datorită creșterii masive a numărului de infecții, dar și a numărului de decese de pe teritoriul României, la dată de 16 martie 2020, președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgent pentru 30 de zile, iar pe 14 aprilie 2020 această stare de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile. Astfel, de pe dată de 26 februarie, când a fost confirmat primul caz de infecție în România și până pe 30 decembrie 2020 au fost confirmate 627.491 de cazuri de infecție cu virusul COVID-19.
Așadar, voi încheia prin a spune că există speranță deoarece sunt oameni precum aceasta, care muncesc din greu pentru a ne ajuta să revenim la normal.