Datele, pozele, documentele și multe alte informații stocate pe device-urile noastre pot fi ținta atacurilor cibernetice. Criminalitatea informatică este unul dintre cele mai grave riscuri cu care se confruntă companiile și persoanele din întreaga lume. Pentru a contracara aceste riscuri, trebuie să fim la curent cu tehnologia și să luăm toate măsurile necesare prevenirii atacurilor cibernetice.

Tot ceea ce facem, de la utilizarea aplicațiilor de securitate, la studierea și implementarea celor mai bune practici, ne poate ajuta să ne reducem riscul. Toată lumea poate contribui la transformarea internetului într-un loc mai sigur, recunoscând riscurile posibile și cum să se lupte împotriva lor.

Așadar, Trantea Miruna, o tânără studentă care este la curent cu toate modificările tehnologice și cu toate atacurile cibernetice din prezent, ne va povesti viziunea ei asupra cyber attacks și ce măsuri ia pentru a se preveni împotriva acestora.

Mai multe despre cyber attack

Conform redactorilor de la Check Point, atacurile cibernetice sunt atacuri lansate de criminali cibernetici care utilizează unul sau mai multe computere împotriva unui singur sau mai multor computere sau rețele.

Potrivit studiilor lor, ”un atac cibernetic poate să dezactiveze computerele, să fure date sau să folosească un computer încărcat ca punct de lansare pentru alte atacuri. Infractorii cibernetici folosesc o varietate de metode pentru a lansa un atac cibernetic, inclusiv malware, phishing, ransomware, refuzul de serviciu, printre alte metode.”


Photo by Kevin Ku from Pexels

Despre această temă ne-a vorbit și Costan Radu, un tânăr care activează în domeniul IT. Din perspectiva unui specialist în acest domeniu, aflăm cum este perceput un atac cibernetic: ”Atacurile cibernetice pot fi văzute în două feluri: un atac cibernetic cu scopul de a face rău sau a ataca o companie și un atac cibernetic cu scopul de “trofeu” sau distracție pentru a arată tuturor că nimic nu e sigur.”.

În ceea ce privește aspectul prevenirii împotriva atacurilor, Radu ne-a spus că ” Dupa părerea mea nici un sistem nu este sigur și nu poate fi prevenit. Orice sistem poate fi spart într-un fel sau altul. Dacă o firmă este atacată se poate preveni un sistem prin anumite modalități, dar un atacator va putea găsi o altă poartă de intrare în sistem. ”

Câte persoane au fost afectate de aceste atacuri cibernetice? – Statisticile te vor surprinde

Pe lângă numărul de atacuri care a crescut semnificativ în ultimii ani, sofisticarea acestor amenințări a crescut dramatic. Acest lucru se datorează aplicării tehnologiilor emergente, cum ar fi învățarea automată / AI, precum și cooperării tactice de amploare între grupurile de hackeri și politicieni.

Apariția pandemiei a reprezentat un factor stimulant pentru hackeri, care au profitat de instabilitatea situației la nivel global și au acționat conform strategiilor lor, pentru a ataca cibernetic persoanele vurnelabile si companiile mari.

Conform statisticilor, în fiecare an numărul atacurilor cibernetice crește consistent, fapt îngrijorător pentru companiile mari – 4 din 5 organizații cu experiență au fost țintele a cel puțin unui atac cibernetic de succes.

Din ce în ce mai multe și mai grave atacuri cibernetice au loc în fiecare zi!

Cele mai multe atacuri cibernetice se înclină spre software-uri de e-mail de afaceri utilizat pe scară largă de la Microsoft. Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul Financiar, un astfel de atac s-a întamplat recent, ținta lor fiind Banca Europeană.

Acest atac asupra Microsoft cauzează o criză mondială. ” Autoritatea Bancară Europeană a devenit una dintre cele mai recente victime ale atacului, instituţia anunţând că accesul la datele personale prin e-mailurile deţinute pe serverul Microsoft s-ar putea să fie compromis, scrie Bloomberg. Printre alte victime identificate se numără bănci şi furnizori de energie electrică, precum şi case pentru bătrâni şi o companie de îngheţată” potrivit Huntress, o firmă din Ellicott City, Maryland, care monitorizează securitatea clienţilor.

Cu toate acestea avem vești bune pentru locuitorii UE! Conform Consiliului European ” UE își propune să consolideze securitatea internetului și a altor rețele și sisteme informatice critice. În aprilie 2021, Consiliul a dat undă verde înființării unui centru de competență în materie de securitate cibernetică, pentru a comasa investițiile în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică. Noul organism, care va avea sediul la București, în România, va canaliza finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală.”.

De asemenea, ”centrul va aduce laolaltă principalele părți interesate europene, inclusiv industria de profil, instituțiile academice și de cercetare, precum și alte asociații relevante ale societății civile, pentru a forma o comunitate de competențe în materie de securitate cibernetică, cu scopul de a consolida și a disemina know-how-ul în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.”.


Photo by Pixabay from Pexels

Așadar, fii la curent cu toate atacurile cibernetice, învață cum să îți securizezi datele și ia măsurile necesare împotriva acestora!рефинансирование физических лиц