„Eu sunt femeie! Nu voi mai depinde de iubirea și sentimentele unui bărbat! Îmi voi clădi propria lume. Totul depinde de mine.”
Maria Cristiana Tudose este o scriitoare contemporana, născută în Ploiești. A consacrat-o romanul ei de debut, Eu sunt femeie și datorită acestuia, a ajuns să influențeze majoritatea femeilor din România. În prezent își desfășoară cu regularitate activitatea pe blogul personal. De la lansarea romanului (2016) aceasta a ținut multe discursuri motivaționale și a devenit, ea însăși, motivație, exemplu, model, pentru tinerele românce.
R.: Pentru cineva care nu te cunoaște, cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Sunt o persoană spontană, îmi place să cunosc poveștile oamenilor, sunt o fire încăpățânată și puțin supărăcioasă.
R.: Spune-ne două calități și două lucruri pe care ai vrea să le schimbi la tine.
Nu sunt sigură în ceea ce privește calitățile, însă pot spune că sunt destul de sinceră și comunicativă. În legătură cu defectele, am o listă lungă. Cel mai mare cred că e că am așteptări prea mari ce pot cauza dezamăgiri.
Familia înseamnă motivație, sprijin, susținere
Mai sus sunt gândurile adresate Mariei de către străbunica ei. Aceasta și le amintște cu sfințenie deoarece străbunica ei a fost o muză pentru ea, inspirând-o în scrierile sale.
Dupa cum chiar tu ai spus, titlul cartii ”Eu sunt femeie” este un indemn pentru cititoarele tale care ar trebui scris in fiecare dimineata pe oglinda. Vreau sa te intreb, daca femeile de pretutindeni au vorbele acestea ca si sprijin, pe tine cine/ce reuseste sa te motiveze ?
In primul rand vreau sa profit de ocazie pentru a te felicita pentru intrebarile deosebite. Pe mine ma motiveaza familia: sunt un om foarte legat de propria familie, pentru mine este ca un stalp sau refugiu. Ulterior ma motiveaza faptul ca fata de alte persoane, sunt un om norocos si nu pot sa-mi plang de mila atata timp cat am tot ce este necesar pentru a face ceva mai mult, atat pentru mine cat si pentru alti oameni. Sunt momente in care ma vait si ma simt nedreptatita, apoi realizez ca exista oameni cu dificultati sau cu probleme de sanatate. Asa ca ma motiveaza oamenii, familia si ambitia mea. Vreau sa las o urma, sa nu fiu un simplu trecator prin aceasta viata sau “un actor grabit” cumhspunea minunata Laura Stoica.
R.: Ce te-a facut sa treci din mediul online si sa scrii prima ta carte? Avand in vedere ca aveai deja un public format care iti urmarea blogul, ce asteptari ai avut la lansarea volumului ”Eu sunt femeie”?
Cand am deschis blogul, nu imi doream sa public o carte. Tot ce voiam era sa imi scriu gandurile si sa nu ma simt singura: in aceea perioada eram deseori trista si nu ma placeam. Da, pentru multi ani am fost forte complexata in legatura cu aspectul meu, cred ca din acest motiv pentru mult timp nici nu am discutat despre acest subiect pe blog. Ulterior… scrisul a devenit ca un medicament pentru mine si am inceput sa ma iubesc. Cu adevarat! Multe dintre cititoare nu stiu ca si eu am avut momente in care pur si simplu ma criticam si eram nesigura. Astazi lucrurile s-au schimbat, mai ales datorita oamenilor dragi mie. Mi-am dorit sa descriu starile mele de spirit si sa arat cititoarelor mele ca nu sunt singure. In ultimii doi ani multe dintre ele ma intrebau daca am de gand sa public o carte si acest vis s-a implinit datorita editurii Bestseller (https://www.bestseller.md/)
Blogul Mariei influențează persoane din întreaga Europă, dat fiind faptul că acesta a propulsat-o. Însă scriitoarea Maria nu a uitat cine este și nu și-a negat identitatea nici un moment, astfel că ea continuă să scrie în limba română.
Inspirația vine citind…
R.: As vrea sa ne spui care este cartea ta preferata. Ce autori te inspira in viata de zi cu zi ?
Cartea mea preferata este “La rascruce de vanturi” – Emily Bronte. In ceea ce priveste autorii care ma inspira, pot spune ca in ultima vreme citesc carti in limba italiana dar recent am cumparat cateva carti ale unor autori romani. In general ma las inspirata de oameni, acesta este telul meu.
Și ca o ultimă întrebare, care crezi că e cea mai mare problemă cu care se confruntă un scriitor, în momentul de față, în România?
Varsta. Imi pare rau sa spun asta si o zic cu durere in suflet: au fost momente in care m-am simtit subestimata doar pentru ca sunt tanara. De multe ori se compara carti ce apartin unor stiluri literare complet diferite: unele persoane compara beletristica cu carti despre cercetare sau clasice. Din punctul meu de vedere, fiecare gen literar are o deosebire si trebuie sa consideram un autor fara a-l compara. Ca autor, cred ca nu este nimic mai dureros decat sa fii comparat cu un Goethe,Virginia Woolf sau alti scriitori: vorbim despre niste giganti ai literaturii! Trebuie sa intelegem ca sunt autori care au schimbat sau creat un gen literar, autori care vor doar sa ajunga la suflet, cercatatori si asa mai departe. Nu mi-am dorit vreodata sa fiu considerata Maria Cristiana Tudose, autorea. Sunt un om cu o poveste si am decis sa o astern intr-o carte pentru ca imi place sa scriu si sper prin gandurile mele sa ofer o bucurie, un zambet, o emotie. Da, imi doresc a cititorul sau cititoarea sa termine cartea si sa ramana cel putin cu o emotie. Au fost momente in care nu m-am simtit luata in serios doar pentru ca sunt tanara si dupa spusele unora “nu cunosc viata”. Cred ca varsta nu este doar un numar. Depinde de trairile fiecaruia. Din pacate, insusi suferinta ne maturizeaza.
Aceasta a fost Maria Cristiana Tudose – scriitoarea, femeia, ființa. Vulcanică, sinceră, inteligentă și rațională. O inimă tânără care bate împreună cu alte inimi, care simte la fel ca alte inimi, dar care iubește în felul ei. Maria este o iubitoare de frumos. E o artistă. Un exemplu prin gândire și prin dedicare. Cu toate astea, și cu bune, și cu rele, e Maria.