Federația Română de Curling a fost înființată nu de foarte mult timp, în 2010, avându-l ca președinte pe Allen Coliban. Curlingul, un sport atât de cunoscut în țările Nordice, dar nu numai, nu pare să prezinte interes pentru țara noastră…
Nu există o arenă dedicată acestui sport
Pentru a practica curling în România trebuie să faci anumite compromisuri, iar unul ar fi să te antrenezi ,,pe unde apuci”. Ajung să se antreneze în locuri nu tocmai prielnice acestui sport, ei având nevoie de o gheață dedicată, perfect plată. Se antrenează pe anumite patinoare, fie din mall-uri sau de ce nu pe lacuri înghețate, iar cu bunăvoința administratorilor se mai antenează și pe Patinoarul Olimpic din Brașov. Fac tabere de pregătire, dar nu în țară, pentru că nu au unde. Merg în Budapesta sau în Bratislava pe o durată de 3-4 zile, iar acolo desfășoară și competițiile.
Nu există suport financiar din partea Ministerului Tineretului și Sportului
Până în prezent nu a existat suport din partea Ministerului Tineretului și Sportului, iar finanțatea a fost în general fie auto-finanțare, fie de la anumiți sponsori pentru anumite campionate. Este posibil totuși ca de anul acesta să primească fonduri, ei începând să facă deja toți pașii birocratici.
O persoană sociabilă, optimistă și care dorește întotdeauna să transforme lucrurile în bine.
Cristian Mățău face parte din Echipa Naționalei a României la Curlig, iar cu privire la acest sport nu are o amintire preferată, doar așteaptă cu nerăbdare să meargă în fiecare deplasare. Ce iubește cel mai mult la curling este că leagă foarte multe prietenii bune.
Începuturile în curling
În toamna lui 2013 Cristian a început să se antreneze pentru acest sport. Părinții lui au văzut în ziar un anunț despre antrenamentele de curling desfășurate pe patinoarul din Brașov. Ei au fost primii care au mers, iar mai apoi, după câteva luni, a mers și Crisitan.
,,Toată viața mea am facut sport, inclusiv de performanță (handbal, tenis, înot si ski), dar nu am putut continua de când am intrat în liceu. Datorită faptului că eram mai în varstă, nu puteam să mă apuc să fac performanță în majoritatea sporturilor. În curling poți să faci asta la orice vârstă, așa că asta a fost, aș putea spune, factorul principal care m-a determinat să mă apuc.”
Viața de zi cu zi înconjurată de curling
În prezent Cristian a ajuns la momentul în care viața lui este înconjurată de curling, în special pe partea de organizat evenimante și proiecte, dar pe lângă acest sport se ocupă și de 2 mici afaceri pe care le-a început în anii trecuți.
Spirit de echipă. Răbdare. Strategie. Voință.
Acestea sunt calitățile pe care Cristian Mățău le-a dobândit datorită acestui sport.
Temeri
Cea mai mare temere a lui sunt accidentările grave care ar putea să îl facă să nu mai poată să practice acest sport sau să îi încetinească drumul pentru a-și atingere obiectivele.
Premii obținute
,,Campion Național la Masculin de 4 ori, argint o dată; bronz la două campionate naționale de dublu-mixt și un argint; locul 4 la o competiție internațională din Danemarca și locul 2 la o competiție internațională din Slovacia”
CEL MAI MARE VIS ESTE SĂ AJUNGĂ SĂ JOACE LA OLIMPIADĂ ÎN 2026
Campionatul European, Divizia C din 2018
Anul trecut România a obținut locul 6 la Campionatul European de Curling la masculin cu 3 victorii și 4 înfrângeri.
,,CE(Campionatul European) de anul trecut s-a desfășurat în Danemarca. Am fost acolo cu o echipa mixtă (compusă cu membrii a doua echipe din România). Experiența a fost cea mai bună de până acum din toate punctele de vedere – dinamica în echipa, meciuri câștigate cu reveniri spectaculoase împotriva la echipe venite din ligi superioare, înfrângeri la limita, dar și meciuri dominate clar.”
Motivele pentru care România a obținut locul 6
,,Motivul principal aș putea zice că a fost lipsa de pregătire înainte de campionat, dar și putin ghinion (3 meciuri pierdute la ultima lovitură). Orice se putea întampla.”
Brașovul va găzdui Campionatul European de Curling Divizia “C”, în luna aprilie
,,CE de anul acesta va fi mai dificil din punctul de vedere al echipelor participante. Avem în plan 2 competiții în afară și o tabără de pregătire împreună cu echipa de fete înainte de campionat. Așteptările sunt mari, în special din cauză că jucăm “acasă”, dar în același timp va fi mai greu deoarece suntem toți implicați activ și în organizarea Campionatului.”