7 motive pentru care nu ar trebui să ai o relație monogamă

Învățăm să tolerăm homosexualitatea, persoanele transgender, veganii și oamenii care ascultă 5Gang. De ce totuși nu vrem să acceptăm și persoanele care preferă relațiile deschise, care fac parte din comunitatea de swingers sau pur și simplu stabilesc o dinamică nouă, diferită față de regulile monogamiei?

Disclaimer: Scopul acestui articol nu este de a promova relațiile poliamoroase, ci doar de a prezenta câteva explicații pentru care paradigma actuală a relațiilor din cultura noastră  nu ar trebui să reprezinte neapărat firescul și normalitatea.

  • Monogamia și iubirea nu înseamnă neapărat același lucru

Deși pare un concept destul de neobișnuit și dificil de înțeles, între cele două există o diferență majoră: iubirea este un sentiment, pe când monogamia este o regulă, impusă în general de societate. Societatea a dezvoltat totuși o normă conform căreia iubirea ar trebui să însemne exclusivitate între parteneri, în ciuda faptului că înșelatul nu este considerat la fel de scandalos precum ieșirea din tiparul clasic al unei relații între un bărbat și o femeie. Și, până la urmă, din moment ce iubești pe cineva, de ce ai avea ceva împotrivă ca persoana respectivă să se bucure de cât mai multă afecțiune?

Season 2 Starz GIF by Blunt Talk - Find & Share on GIPHY
  • Căsătoria nu a apărut cu scopul de a uni două suflete pereche

Motivul inițial a fost mai mult unul economic, în momentul în care bunurile au început să fie ale indivizilor, ci nu ale societății. Printr-o căsătorie bazată pe exclusivitate sexuală oamenii își puteau lăsa astfel averea moștenitorului lor biologic. Ca urmare, și în zilele noastre, în ciuda faptului că motivația de a te căsători a devenit una bazată pe sentimente între cei doi, rata de succes a acestora este destul de scăzută, un sfert din căsnicii finalizându-se prin divorț.(sursă)

Orlando Bloom Cheating GIF - Find & Share on GIPHY
  • La bază, suntem animale. Iar animalele nu sunt monogame

Cele mai apropiate specii de oameni sunt maimuțele bonobo și cimpanzeii, cu care împărțim peste 98% din ADN. Niciuna dintre aceste specii nu își alege un partener pe tot parcursul vieții, dar totuși, la fel ca și oamenii, nu fac sex doar în scop reproductiv. Aceștia folosesc actul sexual pentru a crea legături unii cu alții, dar nu neapărat de natură amoroasă.  În mod similar, oamenii simt atracție sexuală față de ceilalți și în lipsa unei relații stabile sau a unei conexiuni emoționale cu persoana respectivă .

Comedy Central GIF - Find & Share on GIPHY
  • Exclusivitatea forțată duce la frustrare

Șansele ca doi oameni să aibă exact aceleași dorințe, nevoi, dar și aceeași capacitate de sacrificiu sunt extrem de mici. De aceea, este aproape imposibil să găsești pe cineva cu care să poți avea o relație monogamă care să satisfacă atât nevoile sexuale, cât și cele emoționale ale amândurora. În aceste condiții, dacă se impune o constrângere a indivizilor de a se mulțumi cu ce au și o imposibilitate de explorare pot apărea frustrări ale persoanei în cauză, care poate afecta dinamica întregii relații.

Baroness Von Sketch GIF - Find & Share on GIPHY
  • Gelozia și posesivitatea sunt, de cele mai multe ori, sentimente toxice

Și reprezintă principalul motiv pentru destrămarea relațiilor, dar, mai ales, cauze ale abuzului fizic și psihic. În ciuda faptului că majoritatea persoanelor pot fi caracterizate ca fiind geloase, foarte puține ar putea da un răspuns la întrebarea „De ce?”. Gelozia oferă un context prielnic pentru constrângerea și limitarea libertății și fericirii partenerului tău. Dacă iubești pe cineva, de ce nu i-ai oferi persoanei respective un mediu suficient de deschis pentru a primi fericire din mai multe părți?

I Want Your Sex Monogamy GIF by George Michael - Find & Share on GIPHY
  • Oamenii sunt extrem de diferiți

Fiecare dintre noi are o mâncare favorită, un film preferat sau un drum spre casă pe care ne place doar nouă să mergem.  La fel se poate întâmpla și cu normele și principiile unei relații: ce funcționează pentru mine poate să nu funcționeze și pentru tine sau viceversa. De aceea, este important să încercăm, să experimentăm, să ne punem întrebări sau să avem îndoieli. E monogamia pentru mine? Ei bine, nu ai de unde să știi până nu încerci. Este o relație deschisă pentru mine? Răspunsul este, surprinzător, același.

Zooey Deschanel Love GIF - Find & Share on GIPHY
  • “Being a vegetarian doesn’t stop bacon from smelling good

Instinctele noastre și atracția sexuală pe care o simțim nu sunt lucruri care pot fi controlate de partea noastră rațională a creierului. În ciuda faptului că majoritatea persoanelor nu ar fi de acord cu o relație deschisă, numărul cazurilor de adulter în cele care se pretind a fi monogame este îngrijorător de mare. De ce facem totuși asta și care este motivația creării miturilor precum „soulmate” și „my one and only”? Nimeni nu știe sigur, cert este că ar trebui cu toții să avem curajul de a ne asuma ce simțim, ce credem și ce ne face fericiți.

Homer Simpson GIF - Find & Share on GIPHY