Cele mai renumite 7 fabrici de ciocolată din europa pe care le poți vizita

Ciocolata este unul dintre alimentele esențiale pentru o viață fericită. Datorită substanțelor sale, ciocolata a fost numită și „medicamentul anti-anxietate” . Atunci când consumi acest aliment dulce, în corpul uman se liberează endorfinele, moleculele fericirii.
Dacă îți place ciocolata și să descoperii locuri inedite, îți propun 7 ,,destinații dulci”, unde vei descoperi tradiții, istorii și bineînțeles cea mai bună ciocolată din Europa.

1. Cailler – Elveţia

Elveția – primele trei cuvinte care ne vin în minte sunt: cantoane, munți și bineînțeles ciocolată. Pe aceste tărâmuri montane a apărut pentru prima dată ciocolata cu lapte care a fost lansată de elvețianul Daniel Peter în 1875. Acolo există o tradiție în arta fabricării ciocolatei moștenită din strămoși, iar micile secrete care stau la baza rețetelor, fac ca gustul dulce și cremos al ciocolatei să ți se întipărească în memorie pentru totdeauna. În Broc, de mai bine de 200 de ani, se produc ,,cele mai bune creații de ciocolată”. Atât fabrica, cât și muzeul Cailler, sunt deschise vizitatorilor de luni până duminică de la 10:00 până la 17:00. Biletele se pot cumpăra online sau la intrare. Sfatul meu este să aveți la voi multă apă, pentru că în cadrul turului veți degusta mai multe feluri de ciocolată, care este extrem de dulce și delicioasă așa că nu o să puteți rezista tentației să nu gustați din fiecare.

2. Valrhona- Franţa

În Tain-l’Hermitage puteți găsi un orașel al ciocolatei “La Cité du Chocolat Valrhona ” unde din 1922 până în prezent se produce unul dintre cele mai rafinate și dulci alimente. Odată ce ajungi acolo poți să savurezi peste 100 feluri de ciocolată, iar cei pasionați de arta fabricării acestui aliment dulce pot să învețe mai multe despre el, în cadrul atelierelor de la “La Cité du Chocolat Valrhona “. De peste 15 ani, ciocolata Valrhona se regăsește în lista produselor care au Certificatul de Excelență, obținut pe baza calității și a aprecierilor primite din partea consumatorilor. Dacă ajungi în Franța, nu trebuie să ratezi șansa de a descoperi lumea ciocolatei franceze. Fabrica este deschisă vizitatorilor de luni până sâmbătă de la 09:00 până la 17:30, iar duminica de la 10:00 până la 17:00.

3.Perugina – Italia

Perugina este o companie italiană de cofetărie, specializată în producerea de ciocolată, cu sediul la Perugia. Fondată în anul 1907,  în scurt timp, a devenit cunoscută datorită ciocolatei fine și a rețetelor unice care conțin o combinație de ciocolată amăruie, alune, fructe uscate, cafea, etc. Tablete, ouă, praline, indiferent de forma pe care o are, ciocolata italiană este de-a dreptul savuroasă. Fabrica are un muzeu, dedicat istoriei ciocolatei italiene.Vizitatorii au acces de luni până vineri de la 9:00 până la 13:00 și de la 14:00 – 17:30, iar sâmbăta de la 10:00 până la 16:00.

4.Cadbury World – Anglia

În anul 1990 a fost deschisă Cadbury World de către Morgan Anderson, în Birmingham. Fabrica are peste 500.000 de vizitatorii anual. Cei care ajung la Cadbury World au oportunitatea de a descoperi istoria ciocolatei rafinate și de a afla detalii despre începuturile afacerii Cadbury. Vizitatorii au parte de trei tururi diferite: turul din fabrică, turul scurtat și turul central.Turul din fabrică are loc de luni până vineri de la 10:00 până la 15:00 și durează aproximativ 75 de min, iar turul impresionează printr-un siloz de depozitare a pesmetului de cinci etaje, în interiorul căruia este în prezent cea mai mare cascadă de ciocolată din lume. Turul scurt și cel central au loc sâmbăta și duminica, de la 09:30 până la 16:00, dar nu au loc în fabrică. Biletele pot fi cumpărate online sau la intrare.

5. Lindt – Germania

Începând cu anul 1879, Rodolphe Lindt a dezvoltat și perfecționat rețete unice de ciocolată, selectând cea mai bună materie primă, dar și ingrediente care nu mai erau folosite până atunci în ciocolată, făcând ca produsele Lindt să devină tot mai populare. În fabrica de ciocolată și muzeul Lindt din Köln, cea mai importantă atracție este ,,fântâna de ciocolată”, care are o înălțime de trei metri, fiind decorată cu 40 de fructe de cacao aurii, de unde vizitatorii pot savura ciocolata ce curge ca lava unui vulcan. Iubitorii de ciocolată sunt așteptați de luni până sâmbătă, de la 10:00 până la 20:00.

6. Puccini Bomboni -Olanda

Cu toții știm de morile de vânt, câmpurile de lalele multicolore ce pot fi admirate în fiecare primăvară în Olanda, însă mai puțini cunosc ciocolata olandeză. Neagră, amăruie, cu lapte, albă, ciocolata Puccini Bomboni, adună la un loc: tradiția, meșteșugul, aspectul și nu în ultimul rând gustul. Pe str. Staalstraat 17, Amsterdam, atelierele cofetăriei sunt deschise în zilele de duminică și luni de la 11:00 până la 19:00, iar de marți până sâmbătă, de la 09:00 până la 19:00. Dacă ajungi la Amsterdam, nu rata șansa de a descoperi formele neconformiste și gustul unic al ciocolatei olandeze. 

7.Godiva-Belgia

View this post on Instagram

Love is all you need…and chocolate!

A post shared by GODIVA (@godiva) on

Belgia este cunoscută drept ,,țara ciocolatei” și de-a lungul timpului a demonstrat că își merită pe deplin acest titlul. Istoria ciocolatei belgiene datează din secolul al XVI-lea, atunci când cuceritorii spanioli au făcut cunoscută băutura din boabele de cacao de care aflaseră în America de Sud. În Belgia există numeroase branduri cunoscute internațional, una dintre acestea este Godiva. Creat de către Joseph Draps, în 1926. Numele folosit provine de la legenda Lady Godiva, o nobilă anglo-saxonă din secolul al XI-lea care ar fi călărit goală pe străzi, pentru a obţine o scădere a taxelor apăsătoare impuse de soţul ei arendaşilor săi. Fabrica se află în Bruxelles, este deschisă de luni până sâmbătă, de la 10:00 până la 18:00, iar duminica de la 11:00 până la 17:00.