7 lucruri neştiute despre Coreea de sud
Coreea de Sud reprezintă o țară cu calități în domenii vaste, cum ar fi: alimentar, tehnologic, tranzitul public, comercial și industrial, dar de asemenea are și anumite norme culturale bizare. Mai jos sunt 7 lucruri pe care trebuie să le ști despre Coreea de Sud înainte de a o vizita:
1.Vârsta
Sud-coreenii au un sistem diferit de calcul al vârstei faţă de restul planetei. Un nou născut , în Coreea de Sud , are deja un an, apoi, pe 1 ianuarie în fiecare an, vârsta lor creşte cu un an. Dacă un bebeluş se naşte în Coreea de Sud pe 31 Decembrie , el are automat un an, iar a doua zi de viaţă va avea 2. Astfel , diferenţa de vârstă între Coreea de Sud şi restul planetei va fi de 1-2 ani, în funcţie de data naşterii.
2.Chirurgie plastică
Seoul, este capitala mondială a chirurgiei plastice, deţinând peste 500 de centre de înfrumuseţare. La ora actuală în Coreea de Sud au loc cele mai multe operaţii plastice pe cap de locuitor din lume, cu un record de 980.000 de operaţii în 2014, conform Business Insider. De asemenea, calculele arată că din 1.000 de persoane, 20 au apelat la astfel de proceduri, spre deosebire de Statele Unite unde cifra coboară la 13 oameni din 1.000.
Printre cele mai populare operaţii estetice la ora actuală în Coreea de Sud sunt ploapele duble si rinoplastia, acestea fiind atât de comune încât nu se mai numesc chirurgii, ci proceduri. În societatea coreeană s-au creeat, pe parcursul anilor, anumite stereotipuri legate de un “aspect perfect” pentru o fată : forma feței în formă de V, pleoapa dublă, pielea albă, buze subțiri, ochii mari, corpul în formă de X (adică cu bustul și fundul mic, iar umerii aceiași lățime ca a bazinului), dinții perfecți albi și curați, nasul mic, foarte ușor cârn. Cu cât ești mai aproape de acest model, ești considerată frumoasă.
Astfel pentru coreeni aspectul a devenit foarte important, încât părinţii le oferă cadou copiilor o operaţie estetică de modificare a pleoapelor, după terminarea liceului, ca un fel de răsplată pentru absolvire. Totodată sunt de părere că dacă arăţi mai bine, ai un avantaj pe piaţa muncii, întrucât CV-ul vine ataşat cu poza.
3.Dragostea/Activități de cuplu
În Coreea, Valentine’s Day este un pic diferit fată de restul țărilor in care se sărbătorește Ziua Indrăgostiților. De fapt, Valentine’s Day este doar una dintre cele 12 “sărbători ale dragostei” pe care sud-coreenii le sărbătoresc pe data de 14 a fiecarei luni a anului.
Începând cu 14 Februarie , de “Ziua Îndrăgostiților”, există o întorsătură de roluri în care femeile oferă cadouri bărbaților, ca semn de afecțiune. Pe 14 Martie vine rândul femeilor să fie răsfășate, iar acest lucru se intamplă cu prilejul “Zilei Albe” (White Day) , zi în care bărbații își arată afecțiunea față de partenerele lor oferindu-le dulciuri. Pe 14 Aprilie, în schimb, persoanele singure sărbătoresc “Ziua Neagră” (Black Day), zi în care mânancă Jajangmyeon (Black Noodles – paste negre) împreună cu prietenii sau singuri.
Alte sărbători de cuplu sărbătorite pe data de 14 sunt: Diary Day (ianuarie), Rose Day (mai), Kiss Day (iunie), Silver Day (iulie), Green Day (august), Photo Day (septembrie), Wine Day (octombrie), Movie Day (noiembrie) si Hug Day (decembrie).
Un alt lucru interesant despre dragoste în Coreea este faptul că nu este deloc un lucru neobișnuit să vezi pe stradă un cuplu de tineri care sunt îmbrăcați identic. Marketingul a devenit foarte pronunţat în ceea ce priveşte acest aspect, încât la fiecare magazin de haine vei găsi articole identice pentru “el” şi “ea”.
4.Învățământ fără limite
Sistemul de învățământ în Coreea de Sud pune un mare accent pe performanță și progres, în prezent, 17% din bugetul țării ajunge în sistemul educațional. La nivel mondial, Coreea este în topul destinațiilor internaționale de studiu.
Programul general al unui elev începe cu trezirea la 6:30 dimineața. Între 8 și 16:00 se află la școală. Seara elevii merg la hangwon, un fel de școli private răspândite la scară industrială, unde mai petrec câteva ore în birouri individuale de studiu. Undeva la 1 noaptea ajung acasă.
Sungeun, adică bacalaureatul în variantă coreeană, are loc în noiembrie și într-o singură zi, elevii dau examen la 5 materii în 8 ore. Trecerea acestui examen cu o notă căt mai mare promite un viitor luminos, iar emoțiile și tensiunea sunt atât de mari încât părinții își petrec ziua rugându-se în temple pentru rezultate cât mai bune.
Chiar dacă întregul sistem dă rezultate uimitoare, costul e mare deoarece Coreea deține una dintre cele mai mari rate de suicid dintre țările industriale. Unul și principalul motiv al acestei rate fiind presiunea și stresul pentru performanța în învățământ.
5.Consumul de alcool
Coreea de Sud e cel mai mare consumator de băuturi spirtoase din lume. Soju, alcoolul național neoficial al țării, e băutura spirtoasă care se vinde cel mai bine în toată lumea. Depășește chiar și vodca, whiseky-ul și romul, cu 90 de milioane de lăzi vândute în fiecare an. Campaniile coreene de marketing sunt puternice: pun pe eticheta sticlei vedete coreene de prim rang sau un model coreean atrăgător pe jumătate dezbrăcat.
Unul dintre motivele acestui fenomen este faptul că dacă cineva pune un pahar cu băutură în fața ta, în Coreea, este considerat nepoliticos să îl refuzi. Este, de asemenea, un lucru normal să umpli paharul celui cu care stai la masă înainte să bei dintr-al tău, mai ales dacă acea persoană este mai învârstă decât tine.
6.Kimchi
Kimchi reprezintă “murătura simbol” a Coreei și este un preparat vital la servirea oricărei mese ale zilei. Kimchi se consumă cu orice vă puteți imagina, mai puțin deserturi.
Kimchi este atât de sănătos, încăt mai nou face parte din cele 5 măncăruri cele mai sanatoase ale lumii.
Deoarece coreenilor le place atât de mult Kimchi și îl consumă atât de des, oamenii de știință au început să-l studieze mai bine și au aflat că este mult mai benefic, decât s-ar fi așteptat. Acesta întărește sistemul imunitar si este foarte eficient atunci când suferiți de răceală sau gripă. De asemenea, consumând Kimchi, puteți să vă reglați colesterolul. Unii chiar afirmă că este singura murătură care s-ar putea sa prevină anumite tipuri de cancer, de exemplu, cancerul mamar.
Rata de obezitate și de îmbătrânire a tenului sunt foarte scăzute în Coreea și unul dintre motive este chiar consumul excesiv de Kimchi.
7. Kim Yuna
La vărstă de 29 de ani, faimoasa patinatoare sud-coreeancă Kim Yuna a depașit numeroase recorduri mondiale. Ea este prima femeie patinator care a câștigat Jocurile Olimpice de iarna (Olimpiada de iarna din Vancuver 2010) , Campionatele Mondiale, Campionatul celor Patru Continente și Finala Grand Prix.
Potrivit Forbes, Kim Yuna este al 7-lea cel mai bine plătit sportiv de sex feminin din lume, cu o valoare netă de 35 de milioane de dolari sau 40 de miliarde de dolari.