7 Filme despre CRIMINALI ÎN SERIE bazate pe fapte REALE

Criminalii în serie reprezintă un subiect pe cât de macabru, pe atât de intrigant și fascinant, astfel încât nu e de mirare apetitul crescut al publicului pentru genul ăsta de filme. Așadar, fie că îți place acest gen pentru că te intrigă, fascinează sau înspăimântă, uite o listă de 7 filme despre criminali în serie, bazate pe fapte reale.


1. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

 Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
(2019) on IMDb

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile este cea mai recentă ecranizare a cazului Ted Bundyjucat de Zac Efron, omul care între anii 1974 și 1978 a comis o serie de crime, ucigând peste 30 de femei din șapte state ale Americii. Filmul surprinde acest caz din perspectiva iubitei lui Ted Bundy, Lizjucată de Lily Collins, o mamă ce iși crește singură fiica, și care în anul 1969 se îndrăgostește iremediabil de omul care va urma să devină cel mai notoriu criminal in serie al Americii. Când în anul 1974, se comit o serie de crime implicând două dispariții în plină zi, Ted Bundy devine unul dintre principalii suspecți în acest caz. În 1975 acesta este arestat, iar Liz susține că bărbatul pe care îl iubește este total nevinovat. Deși inițial refuză să creadă, probele tot mai incriminatorii o determină pe Liz să ia în calcul posibilitatea ca iubitul ei să fie în cele din urmă un criminal.

2. My Friend Dahmer (2017)

 My Friend Dahmer
(2017) on IMDb

Bazat pe nuvela grafică scrisă de John „Derf” Backderf , unul dintre prietenii și colegii lui Jeffree Dahmer, My Friend Dahmer este o dramă biografică care se focusează pe adolescența tumultoasă a lui Jeffree Dahmer jucat de Ross Lynch, omul care urma să ucidă 17 băieți și bărbați și ulterior să se dedice canibalismului. Acțiunea filmului se desfășoară între anii 1974 și 1978 pe când Jeffree era doar un adolescent ce urma un liceu din Ohio, America și care se confrunta cu certuri în familie, cu singurătate și cu propria sexualitate, care se manifesta prin fantezia macabră de a ucide bărbați. După spusele lui Marc Meyers, regizorul filmului, My Friend Dahmer este „a horrifying coming-of-age story”, care surprinde efectele bolilor psihice combinate cu o serie de conjuncturi nefavorabile pentru ca Jeffree Dahmer să treacă de la un simplu adolescent timid, la unul dintre cei mai cunoscuți canibali și criminali în serie.

3. The Frozen Ground (2013)

 The Frozen Ground
(2013) on IMDb

The Frozen Ground este un thriller-dramă bazat pe povestea reală a criminalului în serie Robert Hansen, care între anii 1971 și 1983 a răpit, violat și omorât cel puțin 17 femei din Anchorage, Alaska. Filmul se deschide cu o scenă din anul 1983, unde într-o cameră de hotel Cindy Paulson jucată de Vanessa Hudgens, o prostituată în vârstă de 17 ani, este salvată de poliție după ce susține că fost răpită și violată. Ea îl identifică pe Hansen ca fiind agresorul ei, însă poliția nu o ia în serios, astfel încât ancheta deviază de la principalul suspect. Polițistul Jack Halcombejucat de Nicolas Cage, nu e mulțumit de modul în care se derulează ancheta și crede în continuare că Hansen este vinovatul. Pentru că Cindy este singura victimă care a supraviețuit criminalului, ea și Jack vor trebui să colaboreze pe tot parcursul filmului astfel încât criminalul să fie prins și judecat pentru faptele sale oribile.

4. Zodiac (2007)

 Zodiac
(2007) on IMDb

Apărut în anul 2007 în regia lui David Fincher, Zodiac este un thriller de 2 ore si 40 de minute, plin de intrigă și mister ce tratează povestea ucigașului „Zodiac”, care între sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 a îngrozit California de Nord printr-o serie de crime pe care le-a comis și prin multe altele pe care și le-a însușit, insumând un număr macabru de 37 de crime. Filmul se deschide cu o scenă din 4 iulie 1969 când un cuplu de tineri sunt împușcați în mașină de către un necunoscut, iar in urma atacului doar unul dintre ei supraviețuiește. O lună mai târziu, trei redacții din San Francisco, printre care și Chronicle, primesc o scrisoare criptată de la presupusul criminal, care se auto-intitulează „Zodiac”. Pe măsură ce crimele se inmulțesc, redacțiile de ziar sunt îngrozite cu scrisori criptate și bucați de material pline de sânge în încercarea de a-i convinge pe polițiști că el este criminalul. Inspectorul de poliție Dave Toschijucat de Mark Ruffalo, reporterul de crime Paul Averyjucat de Robert Downey Jr. și desenatorul Robert Graysmithjucat de Jake Gyllenhaal, pornesc în cautarea și dezvăluirea identității misteriosului criminal Zodiac.

5. Monster (2003)

 Monster
(2003) on IMDb

Monster este un film apărut în 2003, la un an distanță de la moartea lui Aileen Wurnors , o fostă prostituată care între 1989 și 1990 a omorât 7 bărbați, pe care îi ademenea în mijlocul pustiului, promitându-le că o să se prostitueze contra cost și pe care în schimb îi omora cu sânge rece. În urma crimelor pe care le-a comis, Aileen a fost catalogată ca fiind prima femeie criminal în serie care își omora victimele cu un pistol. Filmul plasează acțiunea în Daytona Beach, Florida, în anul 1989 atunci când Aileen Wurnors – jucată de Charlize Theron, o întălnește pe viitoarea ei iubită, Selbyjucată de Christina Ricci, și decid să petreacă o noapte împreună. La câteva zile distanță, Aileen ucide prima ei victimă și decide să se mute cu Selby intr-un apartament, urmând să-și ucidă restul victimelor sub pretextul că are nevoie de bani pentru a-și întreține iubita. Filmul surprinde evoluția relației dintre cele două femei, degradarea psihică a lui Aileen și scoate la iveală adevăratele motive pentru care aceasta își ucidea clienții.

6. Summer of Sam (1999)

 Summer of Sam
(1999) on IMDb

Bazat pe povestea reală a criminalului David Berkowitz, Summer of Sam este un thriller-crimă de 2 ore și 30 de minute, plin de intrigă și de evenimente neașteptate. Filmul este plasat la sfârșitul anilor 1970, într-un cartier Italiano-American din Bronx și se axează pe un grup de personaje fictive, pentru a ilusta panica, frica și confuzia pe care o aveau locuitorii din New York în timpul crimelor în serie ale lui Berkowitz. Criminalul țintea în principiu după femei tinere cu părul brunet pe care mai apoi le împușca, primind astfel renumele de „The .44 Caliber Killer”, care s-a schimbat ulterior în „Son of Sam”. Pe lângă povestea personajelor fictive, filmul prezintă cum crimele din perioada aceea au avut un efect asupra penei de curent din 1977 din New York și aduce în discuție pe alocuri ideea de rasism. Derulând două fire narative diferite, Summer of Sam surprinde atât perspectiva criminalului în serie, David Berkovitz jucat de Michael Badalucco, cât și poveștile de viață ale oamenilor normali, îngroziți de acest eveniment macabru.

7. Citizen X (1995)

 Citizen X
(1995) on IMDb

Bazat pe cartea non-ficțională a lui Robert Cullen apărută în 1993, Citizen X surprinde povestea reală a criminalului în serie Andrei Chikatilo care între 1978 și 1990 terorizează oamenii din orașul Rostov, Rusia prin cele 52 de crime comise asupra unor copii și femei. În urma unui cadavru descoperit pe terenul unei ferme, la care se adaugă alte câteva descoperite în imprejurimile orașului, în interiorul comisiei care se ocupă cu acest caz se instalează ideea că ar putea fi vorba de un criminal în serie. Deși publicizarea cazului și admiterea că ar fi vorba de un astfel de criminal ar fi putut ajuta la rezolvarea cazului într-un timp mai scurt, șeful comisiei consideră că asta ar afecta în mod negativ imaginea URSS-ului și sustine că un astfel de om poate exista doar în tările vestice. Filmul urmărește încercarea detectivului Viktor Burakovjucat de Stephen Rea, și a colonelului Mikhail Fetisovjucat de Donald Sutherland, de a îl prinde pe criminal, în timp ce se confruntă cu sistemul sovietic și cu birocrația inevitabilă și constantă pe tot parcursul celor 8 ani în care se desfășoară ancheta.