Cauzele abandonului copilului sunt multe, precum: sărăcia sau dificultatea financiară, depresia post-natală, lipsa unei educaţii sexuale sănătoase, restricţii privind accesul la avort, sarcină rezultată ca urmare a violului, abuzului sau forţei exercitate de partener etc.



Există însă, SPERANȚĂ. Rock of Hope Ministries” este o asociație care a reușit să transforme viețile multor fete și femei, salvându-le din traumele orfelinatelor, ale străzilor si ale traficului de persoane, din întreaga Românie. Scott si Carolyn Pouncey, o familie originară din Statele Unite ale Americii, fondatorii asociației, spun că: “Misiunea noastră este să salvăm, să restaurăm și să eliberăm tinerele domnișoare.”

În anul 2004, cei doi au ajuns pentru prima dată în Arad, România, lucrând ca voluntari cu copii din orfelinate respectiv de pe străzi. În urma acestei călătorii, cei doi au simțit o adevărată chemare înspre România, vrând să facă o diferență aici. Au început să se informeze referitor la sistemul orfelinatelor și a caselor de tranziție din Europa de Est: “Am aflat că la vârsta de 18 de ani, respectiv vârsta terminării liceului pentru unele tinere, acestea sunt lăsate în stradă pentru a supraviețui pe cont propriu.” Auzind acest lucru, au hotărât împreună să înceapă o asociație pentru astfel de tinere care, fie nu au unde să meargă după ce ies din orfelinate, fie trăiesc deja pe stradă, fiind implicate în trafic de persoane, prostituție, sărăcie.

În 2011, au găsit o clădire cu mai multe apartamente, menite pentru a caza fetele recuperate: “Am trăit în apartamentele acestea timp de 7 1/2 de ani și am avut în total 22 de tinere”. În acești ani frumoși, Scott și Carolyn au avut ocazia de a vedea cinci dintre fete căsătorite, iar din aceste căsătorii să se bucure de șase copii, încă doi urmând să se nască. Șapte dintre fete, trăiesc și muncesc acum în afara României datorită unor cunoștiințe prin care le-au putut găsi locuri de muncă.

Însă care este procesul de găsire și de salvare a fetelor? “Poate că oamenilor li se pare interesant faptul că noi nu am ieșit niciodată în căutarea tinerelor. Ne-am rugat mereu ca Dumnezeu să ne aducă fetele și El întotdeauna le-a adus”, spune Scott.

Opt dintre fete au ajuns la ei printr-o asociație suedeză din Marghita, prima fiind Ella. Ella a fost salvată de la prostituție; ea avea să fie vândută unei persoane în Dubai. Cu ajutorul lor, Ellei i-a fost cumpărată libertatea, costul fiind de numai 900 de dolari. “Este incredibil cât de puțin poate valora viața unei tinere”, spune Carolyn îndurerată. Celelalte fete ajung la “Rock of Hope” , prin prieteni, din auzite, sau chiar prin fetele deja ajutate de asociație.

Anghelina este una din fetele salvate de “Rock of Hope”. În videoclipul de mai jos relatează o parte din povestea ei remarcabilă de viață.


În acest proces impresionant de transformare ale unor vieți, considerate distruse, există și multe greutăți. Majoritatea fetelor care ajung la asociație nu pot fi considerate “acceptabile din punct de vedere social”. Manierele lor sunt îngrozitoare, în special atunci când vine vorba de mâncare. Multe dintre ele au un limbaj foarte murdar, sau nu știu să se exprime. Două din cele mai recente fete au trăit pe stradă pentru o lungă perioadă de timp și abia acum învață igiena de bază. Multe au probleme dentare teribile, deoarece nu au primit îngrijirea de care aveau nevoie în tinerețe, iar o bună parte din ele au și probleme de sănătate.

Ramona Vlăduț, una din angajatele asociației, spune ca pe lângă marele ajutor pe care aceste fete îl primesc, ele au și câteva obligații precum: să se angajeze sau să meargă la școală, să meargă la biserica, unde vor ele, să își strângă bani, pentru ca atunci când pleacă de la asociație să aibe cu ce să continue viața. Cât timp stau la asociație, ele sunt ajutate foarte mult financiar.

De asemenea Ramona le ajută foarte mult pe fete, învățându-le să gătească, cum să își facă un buget, le consiliează și face studiu Biblic cu ele. Pe de altă parte există și provocări în acest domeniu, unul din ele fiind faptul că trebuie să învețe foarte mult despre ce înseamnă trauma, pentru a le putea ajuta să se vindece emoținal: “Lucram mult să le învățăm că au valoare, că sunt iubite, că sunt persoane care merită să aibe o viață bună.” O mare parte dintre ele au fost respinse majoritatea vieții, crescând în orfelinate, în case de copii, fiind chiar abuzate, iar vorbele “sunt bun de nimic”, sau “nu voi face nimic în viață”, li s-au întipărit foarte tare în minte și în suflet.

Însă, trecând peste aceste dificultăți, există un scop final admirabil și anume:“Scopul nostru final este ca fetele să se căsătorească sau să învețe să trăiască pe cont propriu”. Salariile în România s-au îmbunătățit radical de-a lungul anilor, astfel, este destul de ușor ca două fete să poată trăi împreună și să reușească din punct de vedere financiar. De asemenea, un alt scop dorit de Scott si de Carolyn este ca aceste fete să-l găsească pe Dumnezeu, acest lucru schimbând în cele din urmă inima lor.