Mii de studenți pleacă anual în America prin programul Work and Travel. În anul 2011 au plecat aproximativ 4,500 de studenți, dar în următorii doi ani numărul a scăzut, deoarece în anul 2013 au participat doar 3700 de tineri. Însă, în anii următori aceste numere au crescut brusc, în 2014 au fost 5325 de studenți, iar în 2017, comparativ cu anul 2013, numărul de participanți a fost aproape dublu.

Work and travel este un program creat de guvernul american care oferă o șansă tuturor studenților din țară la o experientă unică. Studenții pot experimenta viața total diferită din State timp de 3 luni. Această experiență poate fi văzută ca un schimb favorabil pentru ambele tabere. Guvernul american primește în fiecare vară forță de muncă, iar studenții primesc o experiență de neuitat. Nu mulți oameni din țară pot spune că au vizitat țara oportunităților.

MUNCA ÎN AMERICA

Lorincz Eduard este o persoană din această statistică. Aventura lui americană a început în 2017 în ultimul lui an de facultate. Edu, mai pe scurt, a zis că el voia de mult să viziteze statele, ba chiar mai mult decât atât considera posibilitatea de a se muta acolo, astfel prin Work and Travel a reușit să atingă aceste obiective.

View this post on Instagram

Fuck around fridays!

A post shared by Lorincz Eduard (@lorinczeduard) on

El a ales să meargă in Miami Florida, unul din cele mai scumpe state din USA. Chiar și așa acest fapt nu a reprezentat un obstacol. Balansul dintre salariul primit și costurile lunare era unul foarte convenabil, spune Edu. Având în vedere faptul că era locatar al Floridei salariul nu era unul de 8$/h după cum spun majoritatea participanților, ci era unul de 15$/h. A lucrat în industria hotelieră, mai exact în restaurantul hotelului William’s Club.
Rolul lui era de ajutor de ospătar sau cum îi place lui Edu să îi spună “băiatul cu apa”. Acesta a venit cu avantaje și dezavantaje pe care le va explica el.

Chiar dacă jobul lui sună foarte simplu, el avea mult mai multe responsabilități. Lua comenzi, aducea mâncarea, prepara cocktail-uri și ajuns să fie un foodrunner.

MOMENTELE DE NEUITAT

Un aspect interesant aflat de la Edu, privind viața americană, este nevoia rețelelor de socializare care a devenit o dependență, din cauza distanței foarte mari. Majoritatea prietenilor erau făcuți online, aceasta fiind o cauză a importanței pe care o oferă americanii imaginii lor pe internet. Tot din cauza distanței, nopțile de distracție nu erau petrecute prin club-uri, cum poate multă lume ar crede. În cazul lui Eduard, petrecerile erau organizate de catre el și prietenii de la locul de muncă la piscina hotelului. Tot în sfera vieții sociale, cele mai prețuite amintiri sunt cele din timpul concertelor, mai specific momentul în care Edu a cântat pe scenă cu rapper-ul lui favorit Sam Lachow, moment pe care Edu l-a clasificat drept al doilea cel mai frumos moment din viața lui.

View this post on Instagram

Spittin' bars with @samlachow

A post shared by Lorincz Eduard (@lorinczeduard) on

Edu pe scenă împreună cu Sam Lachow

Primul cel mai frumos moment din viața lui este legat tot de această experiență. În timpul celor 3 luni Edu a cunoscut o fată care, în prezent, îi este logodnică. A făcut acest pas doar după ce el s-a întors înapoi în America, acesta fiind un motiv pentru reîntoarcerea lui în state. Alt răspuns la întrebarea “De ce ai vrut sa te întorci?” a fost pentru oportunități, conexiuni și valoarea cunoștințelor pe care el și le poate dezvolta acolo.

Pentru Eduard această experiență a însemnat mult, viața lui a trecut de la un viitor spontan la unul planificat. Datorită diversității, a învățat să nu judece pe nimeni și că tot timpul trebuie ca el sa fie pe “modul ajutor”, să ajute lumea, nu să o încurce, pentru că astfel, lumea te va ajuta înapoi. Această experientă pentru el a fost 100% pozitivă, neavând regrete.

Nu am regrete, am doar lecții pe care le-am învățat greu.

Lorincz Eduard

ACEEAȘI DESTINAȚIE, PLECĂRI DIFERITE

O cu totul altă experiență a avut-o Robert Pricopie, un student ce a participat în Work and Travel de două ori.
Motivul pentru care a încercat această experiență a fost îndeplinirea unui vis de când era mic. Cele două plecări din anii 2018 – 2019 au avut scopuri puțin diferite.

În prima plecare și-a propus să căștige destul de mulți bani pentru a putea vizita toată Coasta de Vest a Americii. Din munca făcută a scos un profit dublu față de suma investită inițial, iar după din acești bani a folosit aproximativ 1000 de dolari pentru a călători.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, el a avut două locuri de muncă în California, ca ciocolatier la Ghiriardelli și încă unul la San Francisco Ciocolate Store. Într-un singur cuvânt, prima experiență a fost făcută pentru aventură.

A doua plecare a avut ca scop principal unul financiar. Robert a reușit să se întoarcă cu 5500 de dolari strânși prin două locuri de muncă, bani care acum rămân pentru vizitarea Europei.

Momentele neașteptate Din America

Aceste două experiențe i-au oferit foarte multe lecții de viață și l-au pus în situații pozitive și negative la care nu s-ar fi așteptat niciodată.

Poate te-ai aștepta ca într-un astfel de loc să nu existe această practică. Ei bine, la returnarea celor 100 de dolari dați pentru garanția locului în care era cazat, bani care în momentul predării au fost puși în plic, iar apoi în seif, s-au dat în schimb 100 de dolari falși dintr-un ghizodan. La folosirea acelei bacnote la o oarecare farmacie, banii s-au dovedit a fi falși. Cu norocul de a nu fi implicată poliția, grupul a mers la recepția cazării unde au stat și au reușit să primească cei 100 de dolari reali înapoi.


“Evenimentul m-a marcat pe veci.”

Robert Pricopie

În timpul vizitării renumitului pod Golden Gate care are o reputație pentru astfel de cazuri, o personă a ieșit din mașină si s-a aruncat de pe pod. În acest caz Robert și grupul său au anunțat instant autoritățiile, iar acestea au venit în mai puțin de un minut, chiar dacă șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 1 la 800.

Videoclip cu explicarea contextului de către Robert

Într-o zi de marți, Robert a asistat la o fugă a unor tineri, în care unul dintre aceștia a scos o armă și a început să tragă înspre urmaritor. Experiența a fost una terifiantă și Robert a realizat căt de periculos este să stai în America. De atunci, el nu a mai mers pe jos și a preferat să ia autobuzul, avănd o stare continuă de nesiguranță. În urma atacului, o persoană nevinovată a fost împușcată, acea persoană putea fi chiar studentul din România.


Sună foarte SF, dar acest lucru chiar s-a întămplat. Pe drum spre Gran Canyon, grupul s-a oprit, pentru că au văzut cerul începând să lumineze. La o primă impresie, care pare amuzantă, ei au crezut că rușii atacă America, dar apoi au fost informați că SpaceX tocmai au lansat racheta Falcon9 și că a fost un succes. A fost o experiență unică, după cum a spus Robert “Gran Canyon rămâne acolo pe veci, dar când aș mai fi putut vedea cum o rachetă decolează în spațiu?”

Gânduri finale

În urma tuturor experiențelor Robert a învățat că prin muncă poți ajunge foarte departe, și că totul ține de propria persoană. În final, această experiență a fost descrisă ca fiind una pozitvă, chiar dacă au fost și părți mai neprietenoase. Spre deosebire de Edu, Robert nu ar vrea să se mute în America. El a mărturisit că ar vrea să stea în România, dar cu condițiile din America. De fapt, ce nu l-a atras a fost superficialitatea pe care o prezintă Americanii, amabilitatea prezentată în spatele căreia se află scopul de a profita de tine.

Pentru un scurt tur prin aventura lui Robert acesta este un video creat de colegul lui care l-a însoțit în prima lui plecare: