Viața de sportiv este una pe atât de frumoasă, pe cât este de dificilă. Am fost și eu pe acolo, mi-am „ales” această viață și am fost îndrăgostită iremediabil de ea, mi-am petrecut mai bine de 10 ani la bazinul de înot.

Ani de muncă, mii de ore de antrenament, mii de dimineți devreme, multe weekenduri sacrificate, oboseală acumulată, totul pentru acea zi, pentru acea probă, pentru câteva minute. În ciuda acestor lucruri, mulți sportivi se blochează înaintea competițiilor și nu reușesc să-și gestioneze emoțiile, astfel nu-și ating obiectivele. Este o problemă comună, dar ca orice problemă, are și soluții. Iată câteva lucruri pe care le-am învățat de-a lungul perioadei mele de sportiv de performanță.

1. Odihnește-te când ai ocazia, mai ales înaintea unui concurs

Somnul reprezintă un factor important pentru atingerea obiectivelor unui sportiv. Mușchii și mintea îți sunt deja solicitate la un nivel înalt, nu ar fi indicat să îți forțezi corpul. Știu că distracțiile au rolul lor, dar vei avea timp pentru toate. Gândește-te pentru ce te antrenezi și care este visul tău. Înainte de un concurs, profită de fiecare moment de repaus, reîncarcă-te cu energie între antrenamente și nu o descărca în altă parte; trebuie să fii în formă maximă.

by @saseko on Unsplash

2. Nu uita să te încălzești foarte bine

„Încălzirea” sau activarea mușchilor este mai mult decât necesară înaintea probei. Mușchii sunt în repaus, trebuie „treziți” pentru acțiune. Trebuie făcută atent, nu pe repede înainte, pentru a evita orice șansă de a te accidenta sau de a avea dureri în timpul concursului. Din păcate, sportivii tind să neglijeze acest pas, chiar dacă el este foarte important. Fiecare mușchi contribuie la mișcările tale din timpul competiției, deci ai grijă să fie pregătit pentru ce urmează.

by @ @anniespratt on Unsplash

3. Evită conversațiile „de culisE” din zona țarcului

Cu siguranță ați cunoscut cel puțin o persoană care vorbește foarte mult înainte de probă și încearcă să facă conversație și cu restul sportivilor. Aceste discuții sunt în general făcute la intimidare, iar persoanele care le inițiază încearcă să-și lucreze adversarii la psihic. Nu ai nevoie să știi „Cât de bine se antrenează X” sau „Ce timp grozav a scos la antrenament Y”. Exclus. Focusează-te pe ce ai de făcut, încurajează-te tu pe tine și eliberează-ți mintea de orice gând negativ.

by @asarodger on Unsplash

4. Echipamentul nou se testează la antrenamente, nu la competiții

Fie că faci înot cum am făcut eu, fie că faci alt sport, echipamentul trebuie să-l alegi cu mare atenție. Testează-l la antrenamente; materialul poate fi prost, costumul prea mic sau adidașii incomozi. Oferă-ți timp să găsești cea mai bună variantă pentru a te simți cât mai comod în timpul probei. Din fericire, există o varietate extraordinară de echipamente acum, deci poți fi și stylish în acelasi timp. O combinație grozavă de culori te va face să te simți grozav, asta așa, ca o paranteză.

by @makusspiske on Unsplash

5. Ai grijă la ce mănânci

Alimentația și antrenamentele merg mână în mână. Da, consumi multe calorii, dar cantitatea de grăsime și cantitatea de mușchi va face diferența. Organele vor funcționa mai bine, dacă sunt acoperite cu un strat cât mai subțire de grăsime și astfel, vei reuși să ai control absolut asupra reacției organismului tău la efort. “Cheatday” nu se va exclude niciodată din program, este normal să-ți satisfaci poftele uneori.

by @annapelzer on Unsplash

6. comunică eficient cu antrenorul tău

Antrenorul unui sportiv este un amestec dintre cel mai bun prieten și cel mai mare dușman. Ce paradox, nu? În schimb, este important ca tu ca sportiv să comunici cât mai eficient cu el. Aveți un scop comun, munciți pentru același lucru, deci trebuie să pui și tu mâna alături de el. Spune-i cum te simți, unde crezi că mai ai de lucrat, cum îți reacționează corpul la anumite exerciții, dar să nu-i pui la îndoială tactica. E greu, te doare, știu, dar merită. În schimb, dacă consideri că nu aveți chimie, căci e importantă, probabil ar trebui să te orientezi spre alt antrenor. În general, vei simți amândoi dacă puteți „lucra” împreună sau nu.

by @jessedo81 on Unsplash

7. Tu ești singurul tău adversar

Una dintre marile impedimente ale sportivilor este focusarea pe perfomanțele altor sportivi. Singura ta competiție o reprezinți chiar tu; ultimul tău timp, ultima ta săritura, ultimul ta prestație. Dacă concetrarea ta va merge înspre cel de lângă tine, îți vei consuma energia pe care ar trebui să o investești în tine. Ierahizarea va avea loc la final, până atunci, fii cea mai bună variantă a ta!

by @nhoizey on Unsplashed