Ziua de dinaintea unui meci de fotbal este o zi foarte importantă în ceea ce privește forma pe care un jucător o va avea în ziua meciului. Sunt mulți factori de care ar trebui ținut cont în vederea unui meci cât mai bun.
Acestea sunt 7 sfaturi de la o fotbalistă profesionistă, care joacă în Liga a 2-a de fotbal feminin din România, cu privire la rutina de dinaintea unui meci:
1. Pregătirea mentalului
Având un psihic puternic înaintea unui meci poate face o diferență semnificativă pe teren, motivația fiind mult mai mare, ceea ce duce la o formă mai eficientă. Este important să vizualizezi deja cum driblezi primul adversar și cum înscri la poartă sau cum vei reacționa în anumite situații din meci. Imaginează-ți cum ai cel mai bun meci de până acum. Creierul nu face diferența dintre ce este real și ce nu, lucru spus de știință, astfel vei creea un plan mental când îți vei imagina lucrurile respective.
2. Alimentația
Cu o seară înaintea meciului încearcă să mănânci alimente ușoare precum: pui, paste integrale, pește sau legume. În ziua meciului evită să mănânci mult înainte de acesta, depinde în ce moment al zilei este, asigură-te că ai mâncat destul seara. Înainte de meci încearcă să mănânci o banană sau ia un gel de energie, evită ciocolata întrucât aceasta îți oferă un impuls de scurtă durată, ca după 15-20 de minute să ai o cădere de energie.
3. Odihna
Odihna este esențială pentru productivitatea din a doua zi. Ar trebui să dormi minim 8-9 ore pentru a avea destulă energie să joci 90 de minute. Energia pe care ți-o oferă somnul este greu de înlocuit chiar și cu diferite geluri energizante, tocmai de aceea este foarte importantă.
4. Meditația
O scurtă meditație de 15 minute în dimineața de dinaintea meciului are rolul de a-ți calma mintea și de a îți oferi o viziune mai clară asupra lumii. O minte liniștită înaintea unui meci te ajută să fii mai calm și să vezi jocul mai limpede, acțiunile din meci să le vezi mai clar și rapid.
5. Muzica
Muzica ne influențează starea de spirit. Poți asculta cu o zi înaintea meciului sau chiar în ziua meciului un playlist cu melodiile tale preferate care te motivează sau chiar diferite discursuri motivaționale. Scopul este să ai o stare de bine și să fii mai energizat mental.
6. Stabilirea obiectivelor pentru meci
Stabilește înainte ce îți dorești să obții de pe urma meciului, setează-ți niște scopuri și încearcă să faci tot posibilul să le îndeplinești.
7. Încălzirea
Dacă ai făcut tot ce scrie mai sus și încălzirea nu ai făcut-o corect, există șanse să te accidentezi și să ratezi astfel meciul sau poate chiar să stai o perioadă mai lungă pe margine pentru a te recupera. Astfel, încearcă să faci o încălzire cât mai bună pentru a fi pregătit pentru contactele fizice ce urmează și pentru efortul de lungă durată.
,,Orice plantăm în mintea noastră subconştientă şi îngrijim prin repetiţie şi emoţii va deveni într-o zi realitate”.
Earl Nightingale