Termenul de “roman grafic” a devenit cunoscut publicului larg odată cu succesul comercial al primului volum din seria Maus a lui Art Spiegelman în anii ’80. Până atunci, romanul grafic era deseori confundat și asociat cu benzile desenate, iar această confuzie s-a menținut până în ziua de azi, în rândul necunoscătorilor. Romanul grafic este astăzi una dintre cele mai creative publicații de acest gen, deoarece îmbină arta vizuală cu ingeniozitatea scrisului.
1. Stigmata de Lorenzo Mattotti și Claudio Persanti
Talentul grafic al lui Lorenzo Mattotti și strălucirea scenaristică a lui Claudio Persanti se îmbină în acest roman grafic pentru a crea o față memoriabilă și halucinantă a damnării și a mântuirii finale, o adevărată fabulă despre bine și rău.
Protagonistul romanului, un bețiv notoriu, se trezește într-o dimineață constatând că are două stigmate la nivelul pălmilor. Stigmatele sunt cicatrici care apar în locurile în care cuiele și-au lăsat amprenta, transormându-i pe cei care le dețin în sfinți. Această metaforă biblică urmărește procesul de mântuire a proganositului damnat, care trece prin diferite experiențe modelatoare, precum furia, dragostea, dezamăgirea și disperarea, fiecare având un final neplăcut. Protagonistul rămâne în anonimat până în momentul mânturii, sugeând astfel aplicabilitatea soartei sale în realitate și caracterul general valabil.
2. Saga de Brian K. Vaughan și Fiona Staples
Saga este un roman grafic fantasy, câștigător al premiului Hugo, care urmărește povestea dramatică a unei tinere familii care se zbate să-i ofere fiicei lor un viitor, departe de conflictul și ura care au pus stăpânire pe lumile din jur.
Astfel, se conturează povestea lui Marko și a Alanei, doi soldați din tabere opuse, care se îndrăgostesc și riscă totul pentru iubirea lor și pentru mica familie pe care urmau să o formeze. Cei doi trebuie să lupte împotriva tuturor, inclusiv împotriva războiului intergalactic și a urii care l-a declanșat. Viața fiicei lor este amenințată, ceea ce îi determină pe părinți să lupte pentru viitorul ei, deși această misiune se dovedește a fi din ce în ce mai dificilă.
3. V de la Vendetta de Alan Moore și David Lloyd
V de la Vendetta prezintă un viitor distopic, acțiunea având loc într-o Anglie neofascistă, în urma unui război devastator care a adus puternice schimbări lumii. Scopul declarat al noului regim este de a restabili ordinea, însă, prin abuzul autorităților, această ordine se transformă în teroare, pierderea libertății, lagăre de reeducare, foamete și disperare.
Cu toate acestea, un om reușește să lupte împotriva opresiunii autorităților, iar arma sa este anarhia. Deși identitatea acestuia este cuprinsă de anonimat, eroul, numit “V”, reprezintă un caracter puternic, ingenios, sătul de abuzurile și nedreptățile îndurate de cetățeni.
4. Aici de Richard McGuire
Aici este un roman grafic experimental, inedit, care se diferențiază de majoritatea subiectelor și structurilor abordate de-a lungul timpului în categoria sa. Richard McGuire a publicat în 1989 șase pagini ilustrate în revista RAW a lui Art Spiegelman, urmând ca, douăzeci și cinci de ani mai târziu, să dezvolte aceste pagini într-un roman grafic care reprezintă o frescă impresionantă a timpului și a vieții.
Fiecare pagină din Aici prezintă același colț al unei camere, văzut însă în momente diferite ale istoriei. McGuire realizează astfel un tablou cronologic al memoriei și al sufletului, dovedind astfel câtă viață se poate ascunde într-un mic colț al casei.
5. Watchmen de Alan Moore și Dave Gibbons
Acțiunea din Watchmen este cea mai apropiată unei povești tip comic book, iar personajele sunt și ele similare: supereroi. Acțiunea se desfășoară într-o lume paralelă, unde supereroii au intervenit în cursul istoriei, modificând astfel rezultatul final. Romanul prezintă o realitate unde America a câștigat războiul cu Vietnamul, unde scandalul de la Watergate nu s-a petrecut, iar progresul tehnologic a depășit cu mult culmile realității actuale.
Din cauza intervenției lor în mersul lucrurilor, activitatea supereroilor a fost declarată ilegală, însă apariția unui ucigaș misterios care vânează membrii fostei echipe de eroi îi determină să reintre în acțiune.
Succesul romanului a fost unul izbitor, Watchmen fiind romanul grafic care a influențat în mod hotărâtor întreaga industrie a benzilor desenate. Serialul Watchmen, creat de Damon Lindelof și distribuit de HBO, este bazat pe bine-cunoscutul roman grafic.
6. Tokyo Ghoul de Sui Ishida
Tokyo Ghoul este o serie de romane grafice japoneze, cunoscute și sub numele de manga, scrisă și ilustrată de Sui Ishida. Povestea din Tokyo Ghoul ilustrează o ficțiune întunecată, un Tokyo împărțit între două lumi: cea a oamenilor obișnuiți și cea a ghoul-ilor, ființe supraomenești cu înfățișare umană, a căror hrană constă în carnea de om.
Acțiunea urmărește viața lui Ken Kaneki, un băiat obișnuit care a fost transformat în ghoul în urma unui transplant de organe primite de la un ghoul. Viața lui obișuită se schimbă radical, iar marele său neajuns constă în apartenența sa la ambele lumi, cea umană și cea supraomenească, Kaneki reprezentând un liant între cele două.
Când tensiunile dintre oameni și ghouli cresc, Kaneki trebuie să se adapteze la noua sa viață și să se pregătească de lupta alături de una dintre tabere.
7. Persepolis de Marjane Satrapi
Persepolis este autobiografia grafică a lui Marjane Satrapi, de la copilăria petrecută în Teheran, trecând prin adolescența vieneză, până la plecarea definitivă în Franța. Fiind des inclus în lecturile obligatorii când vine vorba de romane grafice, Persepolis a fost de mai multe ori premiat la Festivalul de Benzi Desenate de la Angoulême.
Romanul a fost transformat și într-un lungmetraj de animație datorită modului în care autoarea traversează granițele dintre culturi și experiențe cu luciditate și umor. Lungmetrajul a primit în 2007 Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes, iar în același an a fost nominalizat și la Oscar.