Esports în românia
Andrei pascu

Andrei Pascu, cunoscut online ca și Odoamne, este un jucător profesionist de League of Legends. Este primul român care a ajuns să joace în LCS. De la 5 la 18 ani a făcut înot profesionist, „înotam 5-6 ore pe zi”, însă a renunțat deoarece a considerat că acest sport nu este destul de apreciat în România. În clasa a 11-a după ce a renunțat la înot a început să joace League of Legends la nivel înalt. Și-a început cariera competitivă în sezonul 3 cu echipa Absolute Legends, însă nu a avut realizări remarcabile. În sezonul 4 a ajuns printre primii 10 cei mai buni jucători de pe serverul EUW( Europe West). A fost mai apoi acceptat de către echipa Cloud 9 Eclipse, cu care a reușit să câștige diverse turnee, ajungând la meciul care le-ar fi oferit șansa să joace în LCS. Acest meci decisiv a fost piredut. Odoamne le-a spus coechipierilor că „dacă vom pierde acest meci voi renunța la League of Legends”. Era înscris la facultatea de automatică și calculatoare în vremea aceea, însă cei de la Riot au anunțat încă un turneu care ar fi făcut posibil participarea în LCS. Odoamne spune că „mi-am asumat un mare risc„ și și-a înghețat primul an de facultate. Riscul luat, a meritat, deoarece după ce a câștigat ultimul turneu cu Cloud 9 Eclipse, Odoamne a fost acceptat de către echipa H2K-Gaming cu care a reușit să joace în LCS și să aibă realizări remarcabile. Cea mai mare reușită din cariera lui Odoamne este locul 3 alături de echipa sa în campionatul LCS din anul 2016. În prezent acesta joacă pentru echipa Rogue Gaming. Suma pe care Andrei Pascu a acumulat-o din turneele de League of Legends este de aproximativ 150 de mii de dolari.
Alți români care merită menționați când vine vorba de eSports sunt: Aliwi Omar cunoscut ca și „w33” – jucător profesionist de Dota 2 cu câștiguri în valoare de 2 milioane de dolari; Dima Radu cunoscut ca și „Rdu” – jucător profesionist de Hearthstone cu câștiguri în valoare de 200 de mii de dolari; Cosmin Mihai-Butuc cunoscut ca și „cosmeeeN” – jucător profesionist de Counte-Strike:Global Offensive cu câștiguri în valoare de 20 de mii de dolari.
Jocuri asociate cu eSPORTS
Esports este termenul care definește acțiunea de a practica la un nivel competițional și profesional jocuri pe calculator. Esports ia adesea forma unor competiții organizate, de jocuri video multiplayer, între jucători profesioniști, individual sau în echipă. Deși competițiile organizate au făcut mult timp parte din cultura jocurilor video, acestea au fost în mare parte între amatori. Acest lucru s-a schimbat la sfârșitul anilor 2000, când participarea jucătorilor profesioniști și vizionarea acestor evenimente prin live streaming a cunoscut o creștere mare a popularității.
Cele mai comune genuri de jocuri video asociate cu eSports sunt MOBA (multiplayer online battle arena), FPS (first-person shooter) și RTS (real-time strategy). Cele mai populare francize eSport sunt League of Legends, Dota, Counter-Strike, Fortnite, Overwatch, Streetfighter, Super Smash Bros, StarCraft, pe lângă multe altele. Printre cele mai populare turnee se află League of Legends World Championship (LCS), The International de la Dota 2, Evolution Championship Series (EVO) pentru jocuri de luptă și Intel Extreme Masters pentru titluri precum Counter-Strike și Starcraft 2.

Creșterea rapidă esports
Spectatorii au crescut rapid. În 2012 numărul total de spectori eSports a fost de 134 de milioane dintre care 76 de milioane de spectatori ocazionali și 58 de milioane pasionați de eSports. Până în 2018, acest număr a crescut la 395 de milioane de spectatori( 222 de milioane de spectatori ocazionali și 173 de milioane de spectatori pasionați de eSports). Din 2012 până în 2018 numărul de spectatori a crescut cu 195%. Până în 2023 se așteaptă să existe 646 de milioane de spectatori la nivel mondial. Deși spectatorii sunt aproximativ 85% bărbați și 15% femei, și femeile au jucat profesional. Majoritatea de vârste a spectatorilor eSports este cuprinsă între 18 și 34 de ani. Popularitatea și recunoașterea eSports a avut loc mai întâi în Asia, în special în China și în Coreea de Sud, acestea având jucători profesioniști autorizați încă din anul 2000.
Disponibilitatea platformelor media de streaming online precum YouTube și Twitch reprezintă parte esențială din creșterea și populariazarea eSports.
Vârful de audiență eSports și a unor sporturi clasice
CÂT de greu este să îți faci o carieră din esports?
Procentul persoanelor care reușesc să își facă o carieră din eSports este extrem de mic, deoarece majoritatea persoanelor se joacă pe calculator, însă extrem de puțini ajung să joace la un nivel cu adevărat înalt.
Un joc precum League of Legends are 115 de milioane de jucători activi pe lună. Acesta își grupează jucătorii în diverse rankuri, începând de la Iron și ajungând până la Challanger, în funcție de priceperea fiecăruia. Pentru a-ți creea o carieră în eSports trebuie, în primul rând, să fii printre cei mai buni jucători.
Distribuția rankurilor League of Legends în anul 2020( în procente)
În cazul lui Odoamne acesta era printre primii 10 jucători din Challanger , din regiunea sa. Pe lângă asta există și alți factori care influențează realizarea unei posibile cariere, precum găsirea unei echipe potrivite. Odoamne susține faptul că „am fost foarte norocos” deoarece am fost acceptat de către echipa Cloud 9 Eclipse, care avea jucători foarte buni.