Jonglatul cu foc. O Pasiune sau un job?

În timp nu am mai văzut focul ca pe ceva periculos.

Ana-Maria Greabu

Ana-Maria Greabu a început să jongleze cu foc încă de la 18 ani, iar acum, 11 ani mai târziu, nu a renunțat la pasiunea ei. Ana-Maria Greabu este una dintre fondatoarele trupei de jonglerii cu foc din Bistrița. Are 29 de ani și în timpul liber se joacă cu focul.

Trupa Sirius și-a pus bazele în anul 2010, când, un grup de tinere din cadrul Asociației Culturale Bistrița Medievală, participând la numeroase festivale medievale din toată țara, și având o pasiune comună, au decis să își creeze propria trupă.


Totul a început în 2010, cu o tabără medievală care a avut loc la Bistrița.
Noi fetele, care dansam în grupul NOSA, din cadrul Asociației Culturale Bistrița Medievală, am observat nişte fete care au jonglat cu foc pe muzica unei trupe care cânta live . Când ne-am întors din tabără, ne-am confecționat poiuri de antrenament și am început să învățăm mișcările de bază.

Trupa Sirius este formată în prezent din 15 membri, 13 fete și 2 băieți, cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani. În timp ce fetele au coregrafii de grup care implică dansul și jongleria cu focul, băieții au reprezențații individuale. Principala diferențiere dintre ustensilele folosite de fete și cele de băieți din această trupă este că băieții folosesc staff-uri, cu care se pot juca pe piele, iar fetele prezintă momente mai dinamice, prin dans și prin învârtirea poiurilor.

Pentru a putea realiza astfel de show-uri este nevoie de mult antrenament și multă documentație. Majoritatea ustensilelor folosite de mebri trupei sunt comandate de la un colaborator din Ungaria, dar există totodată și unelte pe care și le confecționează înainte de fiecare show.

“în principiu, jonglez cu poiuri”

Poiurile sunt două lanțuri de lungimea brațelor cu o minge de Kevlar la capăt. Poiurile pentru a putea fi aprinse trebuie înmuiate în ulei de carbuni sau ulei lampant.


Spectacolele noastre nu se bazează doar pe jonglatul cu poiurile deoarece vrem sa imbinam focul cu arta, tocmai de aceea încercam să ne diversificam recuzita.

Membri trupei se folosesc de diferite instrumente pentru a capta atenția publicului, precum, instrumente cu flacără mică, care își cresc impactul prin coregrafie și muzică, instrumente de impact mediu și instrumente de impact major.

De-a lungul anilor au străbătut țara cu Asociația, la Sighisoara, Sibiu, Hunedoara, Craiova, Bistrița, Cluj, Sighet, Alba Iulia, ziua cu dansurile, iar noaptea pregatită de un spectacol cu foc.

Deși acest hobby nu ține locul unei slujbe de succes, Ana împreună cu trupa vor continua să țină momente spectaculoase fără îndoială.

Pentru că am participat la multe festivale din țară, am avut norocul să cunosc oameni din multe locuri, oameni de la care am reușit să învăț multe lucruri pe plan artistic. Jonglatul cu foc mi-a permis asta, așa am ajuns să interacționez cu o mulțime de culturi și mentalități, ceea ce m-a ajutat să mă dezvolt.

займ без отказа и звонков мгновенно на карту