7 moduri de a te antrena la sală pentru a evita rutina

Perseverența de a merge la sală regulat poate fi greu de obținut, în special dacă începi să-ți pierzi motivația. Principalul motiv pentru care oamenii renunță la un stil de viață activ și sănătos este faptul că folosesc același mod de a se antrena pentru o perioadă prea lungă de timp, acel mod devine o rutină, iar interesul se pierde treptat. Poți, însă, să eviți foarte simplu dorința de a renunța, încercând unul dintre aceste 7 moduri de a te antrena. Cu siguranță unul dintre ele îți va stârni dorința de a te (re)întoarce la sală. Găsești mai jos și beneficiile lor. Spor la antrenament!

1. HIIT tRAINING

Două persoane antrenându-se într-o sală de forță
Fotografie realizată de Meghan Holmes

“HIIT” vine de la “High Intensity Interval Training” (interval de antrenament de intensitate ridicată). Acesta constă în sesiuni scurte (între 5 și 10 minute) de exerciții intense care cresc ritmul cardiac foarte rapid. Antrenamentul de tip HIIT este foarte apreciat deoarece te ajută să arzi multe calorii într-un timp scurt și este foarte folosit mai ales cu scopul de a tonifia abdomenul. Deoarece popularitatea sa a crescut de-a lungul ultimilor ani, antrenamentele de tip HIIT se găsesc ușor pe internet. Ai mai jos un exemplu de HIIT de pe canalul de YouTube “Official THNX”:

2. antrenament cu benzi de rezistență

Exerciții cu benzi de rezistență
Fotografie de Geert Pieters

Uneori, avem nevoie să adăugăm mai multă rezistență exercițiilor pe care le facem pentru a crește masa musculară și a obține fizicul dorit. Benzile de rezistență sunt o alternativă foarte bună de a face un antrenament mai eficient. Acestea includ multe beneficii, de la faptul că există foarte multe modele în funcție de nivelul de rezistență de care ai nevoie, până la faptul că poți să te antrenezi cu ele acasă atunci când nu poți ajunge la sală, iar antrenamentul va fi la fel de eficient. De asemenea, ele există în majoritatea magazinelor de echipament sportiv, sunt ușor de purtat oriunde și au un preț accesibil. Poți să comanzi o bandă de rezistență de nivel mediu de aici.

3. exerciții compuse

Plank/Planșă
Fotografie de Li Sun

Exercițiile compuse (compound exercises) sunt perfecte dacă ai un program încărcat și ai timp să mergi la sală doar o dată pe săptămână. Principalul lor beneficiu este faptul că lucrează mai multe sau chiar toate grupele musculare în același timp, prin urmare sunt perfecte pentru a tonifia și a adăuga masă musculară întregului corp. Cele mai cunoscute exerciții compuse sunt chiar exercițiile de bază cu care suntem familiarizați: flotări, genoflexiuni, planșă (plank). Prin mai multe serii de exerciții compuse, poți să tonifiezi toți mușchii într-un singur antrenament.

4. rep building (creșterea repetărilor)

Exerciții cu greutăți
Fotografie de Li Sun

După cum sugerează numele, acest tip de antrenament se referă la creșterea numărului de repetări ale unui exercițiu până la nivelul tău maxim de efort fizic. Pentru a evita accidentările, ai grijă să le crești treptat la fiecare antrenament. Odată cu creșterea numărului de repetări, crește si rezistența mușchilor, iar corpul va trimite tot mai multe proteine acelei grupe de mușchi pentru a face față. Prin urmare, masa musculară va crește odată cu rezistența ei.

5. strength building (creșterea forței)

Halteră cu greutăți
Fotografie de Victor Freitas

Acesta este opusul antrenamentului de tip rep building: constă în cât mai puține repetări (de obicei între 5 și 8), însă cu o greutate tot mai mare. Efectul, însă, este același. În mușchi se produce o microtraumă din cauza efortului, iar corpul este nevoit să trimită mai multe proteine, iar astfel mușchii nu doar că se vindecă, dar cresc și în mărime. Este cea mai folosită metodă de a crește masa musculară, în special de către persoanele care fac body building, dar poate fi realizată de orice persoană care vrea să-și crească masa musculară într-un timp cât mai scurt.

6.antrenament de tip “izolare”

Isolation workout cu greutăți
Fotografie de Sven Mieke

Isolation workout se bazează pe antrenarea unei singure grupe de mușchi (de exemplu, doar exerciții pentru biceps sau doar exerciții pentru gambe) într-o sesiune de antrenament. Este un mod foarte benefic de a te antrena dacă ești interesat să depui masă musculară doar în anumite zone. De asemenea, există foarte multe tutoriale și workout-uri de acest tip pe diferite intervale de timp. Așadar, indiferent dacă ai 15 minute sau o oră la dispoziție, poți să-ți antrenezi diferite grupe de mușchi după preferințele proprii.

7. pilates

Oră de Pilates
Fotografie de Bruce Mars

Pilates este un sistem de antrenament creat de Joseph Pilates care se concentrează pe mai multe aspecte, nu doar pe creșterea masei musculare. Creatorul său numește această metodă de a te antrena “arta mișcărilor controlate”. De obicei, orele de Pilates au exerciții pentru toate grupele musculare, însă se focusează cel mai mult pe forța abdomenului.

Dacă este practicat în mod constant, Pilates îmbunătățește flexibilitatea, crește forța și mărește controlul și rezistența întregului corp. Se pune accent pe respirație, dezvoltarea unui abdomen puternic și îmbunătățirea coordonării și echilibrului.

Joseph Pilates în cartea sa “Return to life through Cronology”

Prin urmare, dacă îți dorești mai multe beneficii de la antrenamentul tău, Pilates poate fi metoda perfectă. O mare parte din sălile de forță oferă ore de Pilates pe nivele: începători, intermediari sau avansați. Intensitatea poate fi crescută în timp, pe măsură ce corpul se obișnuiește cu acest tip de exerciții.


Nu trebuie să renunți la o viață activă doar pentru că felul în care te antrenezi a devenit plictisitor! Ai aflat deja 7 alternative pe care le poți încerca. Totul ține de găsirea acelui tip de antrenament care ți se potrivește și la care îți face plăcere să te întorci.