8 AlIMENTE CARE AJUTĂ LA SĂNĂTATEA CREIERULUI ȘI A MEMORIEI

Alimentele pe care le consumăm reprezintă un rol important în menținerea sănătății creierului, cel mai complicat și cel mai puternic organ din corpul nostru. Acesta ocupă ca spațiu doar 2% din organism, dar consumă cel puțin 20% din energia acestuia. Există așadar alimente ce conțin diferiți nutrienți care sunt absolut critici pentru funcționarea corectă a acestui sistem delicat, dar de asemenea și a task-urior mintale, cum ar fi memoria și concentrarea.

1. SUCUL DE RODII

Pomegranate
Photo by Marta Jastrzebska on Unsplash

Primul aliment de pe această listă este sucul de rodii. Rodiile sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai bogate fructe în antioxidanți și vitamine.
Antioxidanții sunt substanțe ce îmbunătățesc sănătatea inimii, protejează organismul împotriva unor tipuri de cancer și ameliorează disfunția erectilă. De asemenea, tot datorită conținutului mare de antioxidanți, printr-o doza zilnică de suc de rodie poate fi redusă îmbătrânirea ADN-ului.
Oamenii de știință arată faptul că rodia diminuează nivelul de stres și este extrem de benefică pentru ficat deoarece îl fortifică.

2. CEAIUL ALB și CEAIUL VERDE

Green Tea leaves
Photo by Jia Ye on Unsplash

Ceaiul alb semnifică în general frunze tinere sau foarte puțin prelucrate. Numele de ceai alb este folosită pentru a se referi la un tip de ceai, uscat fără nicio prelucrare suplimentară, în timp ce altele includ muguri de ceai și frunze foarte tinere, care au fost arse sau fierte la abur, înainte de uscare.
Atât ceaiul alb, cât şi ceaiul verde conțin antioxidanţi care îmbunătăţesc sănătatea inimii şi a creierului. Studiile realizate în ultimii ani arată că ceaiul alb şi cel verde stimulează activitatea creierului, îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare, precum şi starea de spirit.

3. MIEZUL DE NUCĂ

Nuts
Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

Cu siguranță acest lucru este deja cunoscut de multă lume și anume faptul că miezul de nucă, este cel mai des recomandat deoarece scade nivelul colesterolului și susține funcțiile creierului. Un studiu arată faptul că oamenii care consumă deseori miez de nucă ajung sa-și formeze o memorie mult mai bună, în comparație cu cei ce nu consumă aproape deloc.
Motivul este simplu: nutrienții ce se găsesc în miezul de nucă precum acidul linoleic, Omega 3, fibrele, vitaminele B1, B2, B3, B6, acidul folic, magneziul, seleniul, și, desigur, vitamina E sunt indicați pentru sănătatea inimii și a creierului, însă este recomandat sa nu consumăm o cantitate prea mare. 

4. Afinele

Blueberries
Photo by Jessica Lewis from Pexels

Afinele dețin cantităţi uriaşe de antioxidanţi, vitamine şi minerale care îi priesc creierului. Acestea luptă împotriva bolilor și pentru menținerea unei stări bune de sănătate, atât psihică cât și fizică. Ele conțin vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru,care intăresc imunitatea și au rol antibacterian, dar de asemeanea și zinc și fier. Promovează imunitatea prin creșterea hemoglobinei și a concentrației de oxigen din sânge.
Oamenii de știință susțin faptul că dacă ne obișnuim să consumăm regulat afine, în porţii mici, riscul de a suferi de demenţă sau de Alzheimer mai târziu în viaţă, scade considerabil.

5. broccoli

Broccoli in a bowl
Photo by Buenosia Carol from Pexels

Broccoli-ul este considerat ca fiind unele dintre cele mai sănătoase legume. Consumul de broccoli, legumă bogată în vitaminele B3 și B6, este recomandat pentru a susține și a îmbunătăți memoria. Aceasta conține compuși chimici ce sunt prielnici pentru a induce o stare pshică și fizică mult mai bună, și de asemenea pot reduce stresul oxidativ și diminua riscul de boli neurodegenerative.
Consumul de broccoli este extrem de indicat. Acesta este sfatul oricărui nutriţionist şi al oricărui medic, pentru a preveni cazurile de boli sau răceală.

6. Turmericul

Curcuma
Photo by FOODISM360 on Unsplash

Turmericul este un condiment des folosit ce provine din zona Asiei. Este un condiment apreciat deoarece ajută foarte mult la funcționarea creierului, având multe beneficii. De altfel, curcuminul, principalul său compus, are proprietăți antioxidante, luptă împotriva afecțiunilor virale și împotriva riscului de cancer. Curcuminul crește producția de serotonină și dopamină, responsabile cu fericirea și inducerea unei stări bune de spirit. De asemenea, turmericul are efecte contra depresiei, crește nivelurile antioxidante din creier pentru a preveni îmbătrânirea și crește fluxul sangvin din creier.

7. Avocado

Avocado
Photo by Valeria Boltneva from Pexels

Avocado-ul a reușit să-și câștige titlul de cel mai sănătos fruct pe care îl putem consuma. Conține o cantitate generoasă de acizi grași esențiali și este considerat ca fiind un apărător al sănătății creierului. Este de asemenea bogat în proteine, fibre, vitaminele A, B, C, E și K, deține cantități importante de acid folic, esențial pentru găndire, memorie și sănătatea generală a creierului.  Studiile susțin faptul că fructul de avocado este benefic și luptă împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutății corpului.

8. CIOCOLATA NEAGRĂ

Dark Chocolate
Photo by Pixabay from Pexels

Ultimul aliment, care este de asemenea și cel mai cunoscut, este ciocolata neagră. Deși este cea mai sănătoasă ciocolată, este de altfel și cea cu un consum mare de cacao. Astfel că, trebuie sa știm să o consumăm într-o doză moderată. Cea mai bună doză de ciocolată neagră pură ar fi cea de 30 de grame pe zi. Este un antioxidant minunat ce conține calciu, magneziu, potasiu și multe alte vitamine sănătoase. Este benefică pentru creșterea circulației sangvine de la nivelul creierului, ceea ce îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea. Ciocolata crește de asemenea și nivelul de endorfine din organism și ajută la calmarea creierului.